Patanjali en het pad van yoga

door | mei 29, 2022 | Yoga, Yoga Lifestyle

Je zal de naam Patanjali zeker en vast al zijn tegen gekomen wanneer je leest of hoort over yoga.

Dat is natuurlijk niet zonder reden. Wie is Patanjali nu eigenlijk ? Hoe komt het dat hij en de tekst nog steeds zoveel betekent in de hedendaagse yoga ?

Je hebt het me misschien al vaker horen zeggen, maar ik blijf het ongelooflijk boeiend vinden dat zoveel jaar geleden teksten zijn geschreven die vandaag nog steeds zoveel mensen inspireert en helpt. 

In de Yoga Sutras geeft Patanjali ons als het ware een roadmap hoe je leven te leven en de kwaliteit van je leven te verbeteren door meer in balans te leven.

In onderstaande video heb ik het even over Yoga, ontspanning en het doel van yoga.

WIE IS PATANJALI NU EIGENLIJK ?

Wel, er is eigenlijk niet zo heel veel bekend over Patanjali als in waar hij geboren is, wanneer hij precies geleefd heeft,…

Patanjali wordt gezien als de auteur van de Yoga Sutras. Er wordt aangenomen dat de Yoga Sutras ongeveer 2000 jaar geleden geschreven zijn en dat Patanjali daarrond dus zal geleefd hebben. 

In die tijd werd kennis vooral mondeling doorgegeven van leraar op leerling. Dit maakt meteen de Yoga Sutras zo waardevol ! Omdat het geschreven tekst is.

DE YOGA SUTRAS EN HET ACHTVOUDIGE PAD

De dag van vandaag is yoga een populaire term geworden, die ,naar mijn mening, af en toe wordt overgebruikt en soms een beetje misbruikt.

De Yoga Sutra’s worden gezien als de meest traditionele omschrijving van het pad van yoga en wat yoga nu juist is. Sutra betekent letterlijk  ‘draad’. Je kan dit zien als een draad van gedachten.

Een draad die alle concepten, waarheden, ideeen van yoga met elkaar verbindt. De Sutra’s zijn een soort van gids, een leidraad over het doel van yoga en de manier waarop je een zinvol leven kan leiden.

Of te wel: Hoe te leven als een yogi (in de hedendaagse maatschappij).

Inderdaad, dat maakt het zo boeiend vind ik. We kunnen deze waarden ook toepassen in deze moderne tijd en een meer zinvol leven leiden.

“De yoga sutra’s bestaan uit 195 sutra’s die onderverdeeld zijn in 4 delen of hoofdstukken: samadhi pada, sadhana pada, vibhuti pada, kaivalya pada. Het gaat over wat yoga is, waarom je yoga zou moeten beoefenen, de yoga-technieken en het removen van obstakels op ons pad.”

Het achtvoudige pad

de 8 takken die het geheel van yoga vormen, is gebaseerd op de yoga sutra’s. Dit pad is heel belangrijk in alle yoga stromingen. Al deze stappen samen vormen yoga, ze kunnen niet zonder elkaar.

In deze korte video leg ik dit kort even uit :

Yoga en de fluctuaties van de mind

Yoga citta vritti nirodha – yoga is the stilling of the fluctations of the mind.– Patanjali.

Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende yoga sutras.

Toen ik voor de eerste keer kennis maakte met deze sutra bleef hij meteen hangen. En telkens als ik het moeilijk heb in het leven, in een houding, als ik ergens tegenaan loop,… kom ik hierop terug.

Ik heb hem niet voor niets op de muur gezet in mijn yoga studio . Het is mijn reminder …

Volgens Patanjali zijn er 5 soorten fluctuaties, 5 states of mind: juiste kennis, onjuiste kennis, verbeelding, slaap, geheugen.

 Het is de structuur van de geest zelf. Deze 5 fluctuaties dienen we onder controle te krijgen, zodat onze geest stil wordt en onze suffering stopt.

Hoe kunnen we deze fluctutaties stoppen? 

Ah, simple. Just do your practice ! (;;;; )

Dit laat ook duidelijk zien dat yoga niet alleen maar gaat om de fysieke asana’s, maar ook om het leren observeren van onze eigen geest.

De sutra’s zijn best complex om te begrijpen ( vind ik ) en er zijn heel veel interpretaties over gegeven. Zelf merk ik door ze regelmatig opnieuw en opnieuw te bestuderen, ik ze weleens anders begrijp en interpreteer. Dit is normaal, wijzelf en ons leven evolueert ook steeds en daardoor connect een bepaalde sutra het ene moment in je leven meer dan voorbeeld een jaar ervoor.

Als je je er echt in wil verdiepen, ga dan aan de slag met een cursus of een docent die zich hierin heeft verdiept. Het zal je eigen yoga practice absoluut verdiepen!

PS: Wist je trouwens dat we vaak spreken over yoga filosofie maar dat het Sanskriet dit woord eigenlijk niet echt kent? Ze gebruiken het woord ‘Dharshana(m)’. Dit betekent zoiets als ‘bekijken’, ‘visie’ of ‘realisatie’.

De yoga sutra’s worden ook weleens Patanjali Yoga Dharashanam genoemd, dus ‘de kijk van Patanjali op yoga’.

B.K.S.Iyengar’s inerpretaties op de yoga sutra’s heet: ‘Light on the Yoga Sutras of Patanjali’. Nu weet je hoe hij aan die titel kwam ..

Vind je deze blog interessant  en wil je meer van dit? Laat dan zeker een reactie na hieronder en deel met mensen die dit misschien ook interessant vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get social

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This