Het belang van yoga adjustments

door | mrt 13, 2023 | Yoga

Hands- on wat ?

Misschien is het de eerste keer dat je hoort over ‘hands-on adjustments’ , maar ik ben bijna 100%  zeker dat je ze wel al eens hebt gehad. Laat ik je wat meer vertellen over het waarom van yoga adjustments.

Hands-on adjustments in een yogales zijn fysieke correcties of aanpassingen om een houding of uitlijning ( allignment) te verbeteren.

Meestal gebeurt dit door middel van zachte aanrakingen en bewegingen om de student te helpen in een bepaalde yogahouding.

 

Het belang van hands-on adjustments 

Deze correcties of yoga adjustments zijn bedoeld om de student te helpen:

  • het  juiste allignment (uitlijning) te vinden,
  • de ademhaling te verbeteren,
  • spanning te verminderen
  • veiligheid in de yoga practice.
  • de student helpen om dieper in een pose te gaan
  • om meer bewust te worden van subtiele veranderingen in  lichaam en bewegingen.

 

Waarom in Ashtanga Yoga ?

Ashtanga yoga is een intensieve vorm van yoga die best wel wat fysieke inspanning vereist en daarom is het belangrijk om de juiste houding en allignment te hebben.

Dit om blessures te voorkomen en meer voordelen uit de practice te halen.

Hands-on adjustments zijn in dit opzicht, volgens mij,  een onmisbare tool voor iedere yogateacher. Ook als geen Ashtanga Yoga geeft.

In Ashtanga yoga voeren we een serie van vaste houdingen uit, waarbij elke pose een bepaalde volgorde en timing heeft.

Door hands-on adjustments te geven kan de teacher de student helpen om de pose ‘correct’ en veilig uit te voeren, waardoor de hele reeks wat soepeler en effectiever wordt.

Het helpt je student ook echt een houding beter te voelen en te begrijpen.

Daarnaast kunnen hands-on adjustments volgens mij zeer goed  helpen bij het opbouwen van vertrouwen tussen de student en de yogateacher.

Door de fysieke correcties krijgen studenten meer vertrouwen in hun eigen lichaam en in de yogadocent,

 

terwijl je als teacher op jouw beurt dan weer de mogelijkheid krijgt om je studenten beter te leren kennen en te begrijpen wat ze nodig hebben.

Kortom, hands-on adjustments zijn volgens mij essentieel in Ashtanga yoga.

Ze helpen bij het voorkomen van blessures, verbeteren de juiste uitlijning en ademhaling, en helpen bij het opbouwen van vertrouwen tussen de student en de teacher. Door hands-on adjustments te gebruiken in  Ashtanga yoga, kan men meer voordelen van de practice ervaren  en tegelijkertijd voelen hoe het lichaam en de geest in harmonie samenkomen.

Uiteraard is het als yogateacher van belang dat je de houdingen begrijpt en je adjustments veilig en effectief uitvoert. Ben je hier wat onzeker over of heb je nood aan een opfrissing ? Je kan regelmatig korte opleidingsmodules volgen in adjustmentstrainingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get social

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This