Ondertussen zit mijn eerste week hier in Mysore erop en ik kan je vertellen dat het zonder meer een bijzondere ervaring is. Mijn eerste week hier in Mysore India, markeert het begin van een diepgaande persoonlijke reis. Hier, verwijderd van mijn gebruikelijke rol als teacher, duik ik in de wereld van een eeuwenoude yoga traditie als student. In Mysore, the roots of Ashtanga Yoga

Via mijn teachers Tim & Kino, had ik enkele lokale contacten doorgekregen van betrouwbare personen , zodat ik me meteen veilig voelde. Zo is er Mahesh, de breed glimlachtende en hardwerkende riksja driver. Hij vertelt me wanneer ik ergens naartoe wil waar het niet veilig is voor me, waar ik mijn telefoon best niet tevoorschijn haal, waar ik best wel en waar beter niet eet. Als jong manneke verkocht hij reeds bloemen aan de shala bij Patthabi Jois, en heeft zich in die 20 jaar opgewerkt en is nu shala driver voor Sharath Jois. Met veel trots laat hij steeds opnieuw foto’s zien van zijn connectie met de Jois familie doorheen de vele jaren dat hij voor hen werkte. Een zeer dankbare man.

Een ‘rustige’ start

Als ‘first timer’ heb ik de luxe om in de laatste batch te zitten. Dus al de verhalen die je weleens hoort over het onmenselijke vroeg opstaan om 2u- 3u snachts is niet van toepassing voor mij tijdens deze eerste trip. Ik sta hier op rond 4:30-4:45 , verrassend vergelijkbaar met mijn routine thuis.

De eerste Led les was onvergetelijk

De allereerste led les was heel erg speciaal. Sharath zelf opende de Shala deur, checkte ons ‘iconische’ pasje persoonlijk, vroeg mijn naam en verwelkomde me. Het viel me meteen op hoe uitnodigend, vriendelijk en approachable hij is. Ik voelde me meteen thuis.

Die eerste openingschant, die eerste ekam inhale… wat een moment ! Een onbeschrijfelijk gevoel.

Ik ben aangekomen. Ik ben hier, precies waar ik moet zijn. Dankbaar dat mijn dedication & practice me hier naartoe hebben geleid. Dit ben ik.

Met 350 yogi’s samen ademenen en bewegen. De shala was on fire, wat een energie. Enorm inspirerend.

Mysore Style, persoonlijk en diep

Na de eerste 3 led classes, was het dan eindelijk tijd voor de Mysore lessen. Hier heb ik naar uit gekeken.

Omdat de grote groep nu onderverdeeld is in verschillende batches, zijn de groepen veel minder groot en is er meer persoonlijke connectie.

Dankzij mijn vele bezoekjes aan Miami, worstel ik niet zo met de hitte om te practicen. Omdat wij de laatste batch zijn, de eerste om 3u45 (!), is de shala al super warm en vochtig. Best wel even aanpassen voor sommigen merk ik.

Sharath is enerzijds heel aanwezig, mist niets en is into catching. ( Het inwandelen na de dropbacks om je enkels vast te nemen). Dus dat zal mijn asana project worden hier de komende tijd vrees ik.

Anderzijds voelt ik aan dat hij compassionate is. Zijn manier van praten tijdens het assisten in die diepe backbends deed me een beetje aan mijn teacher Tim denken. Heel rustig en zacht.

No coconut, no prana

Mijn dagelijkse routine hier is een mix van practice, reflectie en zelfzorg. De coconuts na de practice zijn niet alleen verfrissend, maar symboliseren ook de zorg en aandacht die we aan ons lichaam moeten geven.

* Weetje: Aan de oude shala is een leuk cafeetje met de naam ‘ No Coffee, No Prana ‘. Als je me een beetje kent, weet je dat ik hier al redelijk wat vertoefd heb.

Beyond the asanas

Om de andere dag is er chanting class, wat ik altijd heel fijn heb gevonden. Het werkt meditatief voor me. Verder heb ik me ook nog aangemeld voor een verdieping in de sutras waar ik heel erg naar uitkijk. Dit alles versterkt mijn kennis van yoga als een holistische manier van leven.

Eén van de redenen waarom ik hier ben, bij de roots, is voor meer verdieping en connectie met de filosofie en spiritualiteit. Ik ga dus heel dankbaar gebruik maken van alles wat me hier aangereikt wordt.

Delen met jullie

Hoewel ik de directe ervaringen in de shala niet kan delen met foto’s, probeer ik een zo goed mogelijk beeld te geven.

Week 1 was vooral eentje van settlelen, uitzoeken en mijn weg en routine vinden.
Ik ga proberen wekelijks een update te geven. Hopelijk vinden jullie het leuk om dit pad samen met mij te bewandelen. Volg zeker ook mijn social media (@thehappy_yogi) voor daily updates.

Liefs Vanessa xx

5 Reacties

 1. Caroline

  Hi Vanessa, wat leuk dit te lezen 🙂, het brengt me terug naar mijn eerste keer daar. Ik ben blij dat er alsmaar meer mensen in België de weg vinden naar Mysore en meer bepaald tot bij Sharathji. Hopelijk geniet je nog met volle teugen van de komende maanden. Veel liefs van een mede-Mysore-liefhebber

  Antwoord
 2. Birgitte

  Super fijn dat je dit beleeft, ik voel in je verhaal het gelukzalige gevoel, de inspiratie, het genieten. Zalig en nog veel verdieping in deze geweldige belevenis.

  Antwoord
 3. Rita

  De eerste dagen zijn altijd een beetje wennen in een nieuwe omgeving. Maar je bent daar op je plaats om je te verdiepen in de yoga . Al die ervaringen kan je weer doorgeven als je thuis bent. Geniet ervan!

  Antwoord
 4. Lenny Van de Rijdt

  Zalig, kreeg kippenvel bij het lezen. Genieten is de boodschap.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get social

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This