door | dec 22, 2023 | Yoga

Ashtanga Yoga is saai

In Ashtanga Yoga doen we iedere dag dezelfde serie houdingen. Ik krijg weleens te horen dat dit erg saai klinkt.

Elke dag rollen we onze mat uit en bewegen we door dezelfde serie houdingen. Voor buitenstaanders lijkt dit misschien monotoon, maar voor ons, de practicioners, is het een diepgaande reis van zelfontdekking.

Het klinkt dan misschien wel saai, maar dat is het absoluut niet. Het is elke keer een nieuwe ontdekking. Hoe dat kan? Wel, elke dag is anders. Onze mindset, ons lichaam – elke dag brengt iets nieuws naar boven in onze practice.

 

Ashtanga Yoga: ééntonig of verdiepend ?

Of je nu nieuw bent in Ashtanga Yoga, Primary of intermediate serie doet, je herkent vast wel het volgende.

Je rolt je yoga mat uit, je doet je practice. Die ene houding voelt goed, je mind is rustig en helder, de ademhaling zit goed.

En een andere dag kan diezelfde asana opeens heel anders voelen. Het lukt niet goed, je mind is all over te place, je vergeet te ademen..  Dezelfde houding, maar een wereld van verschil in beleving en ervaring. Fascinerend, niet ?

Connectie met je lichaam 

Op sommige dagen voelt ons lichaam open, lenig en krachtig. Een andere dag kan diezelfde houding aanvoelen als een worsteling, momenten waarop vermoeidheid en stijfheid de boventoon voeren. Dezelfde asana, maar je lichaam spreekt een andere taal. Het is een constante dialoog, een leren luisteren naar de subtiele dingen van ons lichaam. Dat is yoga, het leert ons onder andere non-attachement ( Aparigraha één van de yama’s van de eight limbs ). Het leren handelen zonder vast te hangen aan een uitkomst.

 

Sirsasana-yoga-pose-jpg

 

Ashtanga Yoga: een constante ontdekking

Die dagelijkse yoga routine en het dagelijks herhalen van dezelfde asanas , is dus zeker meer dan niet het beheersen van de asana’s. Het is een practice van zelfreflectie. Het is een manier om jezelf te leren kennen. Je ontdekt hoe je lichaam en geest veranderen en dat is zo waardevol.

Je yogamat is je spiegel

Elke keer als we onze mat uitrollen, is het alsof we in een spiegel kijken. Niet om te zien hoe we eruitzien, maar om te ontdekken wie we zijn. Als je al een tijdje ashtanga yoga doet herken je dit zeker ook wel. Als er iets speelt in je leven, persoonlijk of professioneel, dat dit zich weerspiegelt op je mat . En dat maakt het boeiend. Want als we op de mat leren hoe onze gedachten te sturen en de mind kalm te houden, kunnen we dit toepassen naast de mat wanneer dit nodig is.

Deze constante, dezelfde reeks Ashtanga houdingen is onze gids in zelfontdekking en zelfkennis.

Hoezo dus, iedere dag Ashtanga Yoga is saai ?

Dit alles is volgens mij, één van de redenen waar je door Ashtanga Yoga weer bij je echte zelf komt.
In onze Ashtanga practice is geen dag hetzelfde. Elke keer op de mat is een nieuwe kans om iets over onszelf te leren. Dat is de echte schoonheid van Ashtanga, en daarom houd ik ervan. Het is als een dansje met de dagelijkse veranderingen, en ik zou het voor geen goud willen missen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get social

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This