Yin Yoga

Je vraagt je misschien af waarom Yin Yoga goed is voor je ? De wereld van Yin Yoga is echt enorm boeiend , en in deze blog deel ik alvast graag 6 redenen waarom Yin Yoga goed is voor je.

Wat is Yin Yoga ?

  • Yin Yoga is vertragen, verzachten, loslaten van weerstand en spanning.
  • Yin is een rustige, trage vorm van yoga waarbij houdingen langere tijd worden vastgehouden, meestal tussen de 3 tot 5 minuten en soms zelfs langer.
  • In plaats van spierkracht te gebruiken, richt Yin Yoga zich op het stretchen van de diepere bindweefsels, zoals gewrichten en fascia. Dit doen we door de spieren te ontspannen, men noemt dit ook passieve stretches.

Het is op dit moment volgens mij één van de populairste yoga vormen. Wat voor mij betekent hoe groot de nood aan stilte en ontspanning is, het herconnecten met ons lichaam en gewoon te voelen.

Yin is slow medicine

Waar Yin goed voor is

Yin Yoga biedt talloze voordelen voor zowel lichaam als geest. Het helpt bij het vergroten van flexibiliteit, het verbeteren van de circulatie en het stimuleren van een diep gevoel van ontspanning en innerlijke rust.

Yin Yoga werkt meditatief, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand en sensaties die je voelt. Fysiek en mentaal.

De 6 Redenen waarom Yin Yoga goed is voor je

 

1. Je hoeft eens niks te doen

 

Bij Yin Yoga zijn we dus niet actief iets aan het doen. Het is juist door niets te doen, dat er wat gebeurt.

Je probeert je lichaam helemaal te laten zinken in de houdingen, de tijd en zwaartekracht het werk voor jou laten doen. Je hebt een gevoel van ruimte en openheid . Letterlijk en figuurlijk.

Ik herinner me nog steeds dat moment ergens in de eerste Yin lessen die ik volgde, hoe geweldig het voelde om dieper te zinken en vanalles te voelen gebeuren zonder dat ik ‘moeite’ moest doen. Enkel verzachten en overgeven.

 

2. Soepel bindweefsel

Door langere tijd in de houdingen te blijven, kunnen we dieper werken, voorbij de spieren. Op die manier kunnen we stretchen in het bindweefsel en gewrichten, waardoor ze soepeler en flexibeler worden.

Het stugge bindweefsel, fasciae is super boeiend. Ook daar houden we mentale stress en spanningen vast. Niet voor niets zit er in onze 300u Yoga Opleiding ook een module Myo(fascia)Yin.

 

3. Balans Yin – Yang

Yin zorgt voor balans tussen de actieve, yang aspecten van ons leven en de zachtere, meer ontspannen yin-kwaliteiten. Dit helpt bij het vinden van evenwicht en harmonie in lichaam en geest, en het zorgt voor een betere nachtrust.

Stress, spanning en een druk leven hoeft niet persé altijd negatief te zijn wanneer je genoeg momenten van rust en ontspanning inplant. Yin & Yang .

 

4. Beter doorstromen van je energie – Chi

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde helpt Yin Yoga bij het stimuleren van de stroming van “chi” of levensenergie door de meridianen van het lichaam. We stimuleren deze meridianen door stretch of druk.

Volgens de Chinese Genesskunde is dit de basis voor fysieke en mentale vitaliteit.

5. Zelfkennis

Yoga gaat volgens mij helemaal over het connecten met jezelf, te leren tijd nemen om te  voelen, het herkennen en accepteren van bepaalde patronen.  De inzichten op de mat kan je meenemen in je dagdagelijkse leven en zijn zo waardevol. Yin Yoga moedigt dit naar binnenkijken en zelfreflectie aan, waardoor we dieper in contact kunnen komen met onszelf en onszelf (weer) beter leren kennen.

6. Mindful: accepteren en compassion

Yoga & Mindfulness horen samen, de basisprincipes van mindfulness zijn een rode draad in mijn Yin lessen.

Door langere tijd in de houdingen te blijven, wordt je uitgenodigd om in het moment, je grenzen te respecteren.

Je lichaam is goed zoals je nu bent, je ademhaling is goed zoals het nu is. Je bent helemaal goed zoals je nu bent.

Is Yin Yoga Goed Voor Beginners ?

Absoluut!  Yin Yoga is geschikt voor beginners omdat het een zachtaardige en toegankelijke praktijk is die geen yoga ervaring vereist. Doordat we in Yin werken met yoga blokken en een bolster, kan iedere houding op maat worden aangepast.

Onthoud: In Yoga gaat het niet om zo ver mogelijk in de houding te komen, maar om comfort te vinden in de lengte en de stilte van de houding.

Conclusie

In conclusie, Yin Yoga biedt een waardevolle aanvulling op elk yoga- of wellnessregime. Met zijn focus op diepe ontspanning, zelfinzicht en lichamelijke voordelen, is Yin Yoga een prachtige manier om je te verbinden met jezelf en de rust te vinden te midden van de hectiek van het moderne leven.

Yin-terested ?

Regelmatig geef ik Yin workshops en Yin Yoga Teacher Trainingen.

In The Happy Yogi studio en online vindt je Yin op dinsdag en vrijdagavond, op zondagavond online bij Omstars.

Of practice een korte Yin Stretch met onderstaande video uit The Happy Yogi TV collectie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get social

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This