Self Care voor Yoga Teachers

de balans tussen

schuldgevoel en verantwoordelijk-heid

Self care voor yogateachers is essentieel. Als yogateacher zijn we constant aan het geven, begeleiden, en inspireren. Maar waar blijft er tijd en ruimte voor de self care die we verkondigen ? Ik vind dat zelfzorg is geen luxe is, maar een noodzaak, zeker in een rol waarin je constant anderen ondersteunt. Hoe blijf je trouw aan jezelf en zorg je ervoor dat je eigen yoga practice blijft groeien ? Hier zijn enkele inzichten die volgens mij kunnen helpen om balans te vinden tussen verantwoordelijkheid en self care.

“Je kan alleen authentiek zijn en geven aan anderen wanneer je ook jezelf blijft voeden.”

 

Op tijd Opladen

In een wereld waarin we constant “aan” staan, vergeten we vaak dat we zelf ook moeten herbronnen en opladen. Dit geldt niet alleen voor yogateachers, maar voor eigenlijk iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor anderen.

Tijd nemen om je eigen batterij op te laden is geen luxe—het is een noodzaak. Ik merk dat elke keer als ik mezelf terugtrek, of dat nu op retraite is of tijdens een diepere practice, ik terugkom met een fris perspectief en meer energie om te geven. Dat is het mooie van self care: door voor jezelf te zorgen, vergroot je je capaciteit om voor anderen te zorgen. Zelfzorg is geen egoïsme; het is een daad van liefde en respect, voor jezelf én voor de mensen om je heen.

Het schuldgevoel loslaten

Veel yogateachers worstelen met schuldgevoelens wanneer ze regelmatig tijd voor zichzelf nemen. Iets waar ik zelf regelmatig mee struggle. Alsof het tijd nemen voor onszelf betekent dat we falen in onze verantwoordelijkheden, vooral als yogateacher. Het kan voelen alsof je je verantwoordelijkheid naar je studenten loslaat, ze in de steek laat, hun practice flow onderbreekt,…maar dat is juist niet het geval. Wat we vaak vergeten is dat verantwoordelijkheid en zelfzorg hand in hand gaan. Door onszelf de ruimte te geven om op te laden, worden we betere teachers. Schuldgevoel loslaten vraagt oefening. Ook jij verdient self care, net zoals je het anderen leert. Dit schuldgevoel loslaten is een reis op zich, en het begint met het erkennen dat je niets aan anderen kunt geven als je zelf leeg bent.De energie die je aan jezelf geeft, versterkt je en maakt je uiteindelijk een betere teacher. Weet dat verantwoordelijkheid ook betekent dat je je eigen grenzen en behoeften respecteert.

 

Practice what you preach

Als yogateacher is je eigen practice je bron van inspiratie en je kompas in het begeleiden van anderen. Maar vaak wordt vergeten  dat we naast het lesgeven ook onze eigen practice moeten onderhouden. Je leerlingen komen naar je toe voor inspiratie, maar die inspiratie komt voort uit jouw eigen ervaring op de mat.

Wanneer je de tijd neemt om te verdiepen in je eigen practice, vergroot je niet alleen je persoonlijke groei, maar verbeter je ook de kwaliteit van je lessen. In onze yoga opleidingen kom ik hier vaak op terug, het is de core van teachings. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor yogateachers; maar voor iedereen die in een verzorgende of leidinggevende rol zit.

Authentiek lesgeven komt voort uit een eigen, persoonlijke practice. Als yogateacher inspireer je niet alleen door je woorden, maar vooral door het voorbeeld dat je zelf geeft. Hoe jij zelf je practice benadert hoe je je leven leeft,..Walk the talk—op en naast de mat—je yogi’s voelen dit. Jouw eigen practice maakt je niet alleen een betere teacher, maar ook een sterker, authentieker persoon. Het leert je de uitdaging van zelfzorg, zodat je niet slechts praat over yoga, maar yoga echt ademt en leeft. Voor mij persoonlijk betekent dit dat yoga niet gewoon iets is wat ik doe, maar hoe ik probeer mijn leven te leven.

Je woorden zijn maar krachtig en waardevol wanneer ze geworteld zijn in ervaring, niet alleen in theorie.”

 

Je grenzen stellen als yoga teacher

Grenzen stellen is misschien een van de moeilijkste dingen om te doen, vooral als je een passie hebt voor wat je doet. Als yogateacher (of in welke zorgende rol dan ook) komt er vaak een verwachting bij kijken dat je altijd beschikbaar bent. Maar zelfzorg betekent ook weten wanneer je ‘nee’ mag of moet zeggen.

Grenzen stellen is een daad van zelfrespect, en daarmee inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Wanneer je voor jezelf zorgt en ruimte maakt voor wat je nodig hebt, leer je je yogi’s een belangrijke les: dat zelfzorg prioriteit mag hebben, zonder schuldgevoel.

We kunnen niet alles geven als we zelf niets meer hebben om te geven. Daarom is het essentieel om onze grenzen te bewaken en op tijd ruimte te maken voor rust en reflectie.

En ik weet hoe moeilijk dat dit is, het is een oefening. Maar ook hier helpt yoga ons weer om die grenzen te leren kennen en respecteren. Het maakt je geen minder goede teacher, integendeel. Het is een krachtige boodschap die mensen kan inspireren om dit ook voor zichzelf te doen.

 

De balans tussen self care en verantwoordelijk-

heid

De kernvraag blijft: hoe kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor onze yogi’s of onze taken, en tegelijkertijd trouw blijven aan onze eigen noden? Voor mij is dit een constante dans. Maar ik heb geleerd dat verantwoordelijkheid niet betekent dat je jezelf moet opofferen. Verantwoordelijkheid betekent ook het erkennen van je eigen grenzen en behoeften. Door die balans te vinden, help je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen.

Vergeet niet dat verantwoordelijkheid ook betekent dat je eerlijk bent over je eigen behoeften en wat je zelf nodig hebt..

Wanneer je goed voor jezelf zorgt, inspireer je je yogi’s om hetzelfde te doen. Zelfzorg is geen luxe; het is een kracht die je lessen authentiek en betekenisvol maakt.

 

Conclusie

Het loslaten van schuldgevoel en het omarmen van self care is een uitdaging voor velen, maar het is een noodzakelijke stap om in je kracht te blijven staan. Of je nu yogateacher bent, in een andere zorgende rol zit, of simpelweg iemand bent die balans zoekt in het leven, het is essentieel om jezelf de ruimte te geven om te herbronnen. Alleen zo kun je het beste van jezelf aan anderen geven, zonder burn-out of leeg te lopen.

 

Spreekt dit onderwerp je aan en ben je op zoek naar manieren om je self care te verdiepen? Ik heb een 30 dagen Self-Care Journal gemaakt, dat je kunt downloaden voor slechts 9€. Dit is een laagdrempelige manier om een routine te creëren die jouw balans en welzijn ondersteunt. Klik hier om het direct te downloaden!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Studio adres

Nieuwstadpoort 58
3960 Bree (Belgium)

Follow The Happy Yogi
Share This