Mindfulness Oefening:
We zijn aangekomen bij een belnagrijk onderdeel van dit programma, namelijk; zorgen dat Meditaite & Mindfulness een onderdeel van je leven wordt.
Want ook al heb je elke dag van deze cursus de oefeningen uitgevoerd, alles wat je geleerd hebt zal uiteindelijk weer vervagen als je er niets mee doet.
Het is dus niet zo dat je na dit programma ‘klaar’ bent. Mindfulness is iets wat je je leven lang blijft beoefenen. Stop je er mee, dan verzwakt je discipline spier en raakt ook je ‘interne spamfilter’ weer meer vervuild. Hierdoor zal je weer snel terugvallen in je oude gewoontes.
Wat je wilt is dat de oefeningen en technieken die je geleerd hebt, je leven blijvend op een positieve manier veranderen.
Je hebt nu ervaren hoe het is om je wat minder te laten meeslepen door je emoties en gedachten. Je hebt als het ware wat ‘ruimte in je hoofd’ gecreëerd.
Hoe zonde zou het zijn als dit gevoel over een jaar weer weg zou zijn? En dat je ‘Ego’ weer de controle zou krijgen over je leven?
Want zo is het. Ons hele leven hebben we te maken met een stemmetje in ons hoofd. Niet omdat we paranoïde zijn, maar het zijn onze gedachten die ons vertellen wat we moeten doen.
En het vervelende is, vaak zijn die gedachten negatief, herhalend en refereren ze naar jezelf. Ze beginnen vanaf de minuut dat je wakker wordt, tot het moment dat je in slaap valt (als je überhaupt in slaap kan vallen).
Dat stemmetje (je gedachten) is constant bezig met alles te veroordelen en er meningen over te vormen.
En je hebt nu hard gewerkt om dat stemmetje een beetje onder controle te krijgen en niet alles te geloven wat dit stemmetje zegt.
Maar Mindfulness werkt als een spier; als je het niet ‘traint’ dan zal het verslappen. En juist door er dagelijks mee bezig te zijn blijf je wat je geleerd hebt versterken en kan je jezelf en je leven naar een hoger niveau tillen.
Een leven met minder stress, minder zorgen, minder piekeren en een leven waarin je dichter bij jezelf staat en meer kunt genieten van de wereld om je heen.
En daarvoor moet Mindfulness dus een gewoonte worden. Dat klinkt trouwens een beetje tegenstrijdig, want een gewoonte doe je normaal gesproken op de automatische piloot.
Helaas is Mindfulness geen gewoonte die je makkelijk aan leert. Logisch ook, anders zou iedereen Mindful zijn en zouden we bijna geen gestresste mensen meer om ons heen hebben. ( Hééééérlijk …)
Deze week gaan wat tijd besteden aan tips en technieken die je helpen om Meditaite & Mindfulness echt in je leven te integreren.
Belangrijk bij het aanleren van een nieuwe gewoonte is om het zo simpel mogelijk te houden. Probeer daarom niet om alle oefeningen die je de afgelopen weken geleerd hebt op één hoop te gooien en heel je leven in een keer te veranderen. De kans dat dit je gaat lukken is maar klein.
Waar we ons op richten zijn kleine simpele veranderingen. 1 of 2 per keer. Totdat het een gewoonte is.
Mediteren in een rustige ruimte kun je als het ware vergelijken als het trainen van je geest, zonder dat je gestoord wordt. Net als dat je traint voor het sporten. En hoe meer je traint, hoe groter de kans is dat het in een wedstrijd ook goed gaat.
Hetzelfde geldt voor Mindfulness. Als je dagelijks even de tijd neemt om een aantal minuten te mediteren, dan zal je dat langzaam maar zeker gaan merken in het dagelijkse leven.
Dus….Het is belangrijk dat je dagelijks gaat mediteren zodat het een gewoonte wordt. En dit is hoe we het gaan doen:
Plan elke dag 10 tot 15 minuten in om je meditatiesessie te doen. Het maakt niet uit welke je doet, als je het maar doet. Kijk waar jij behoefte aan hebt op dat moment. Je kunt elke meditatie uit de cursus doen. Hieronder maar enkele voorbeelden uit het programma, maar kies vooral zelf, dit kan ook een andere meditaite uit het programma zijn.
En natuurlijk kan het voorkomen dat je per ongeluk een dag mist. Of misschien weet je al van te voren dat het je niet gaat lukken.
Dat is Ok.
Sla dan een dag over maar zorg dat je die dag erna gelijk weer je sessie van 10 – 15 minuten doet.
En nog een keer; ik raad je aan om dit meteen te doen als je uit bed stapt. Sta er desnoods 10 minuten eerder voor op. In de ochtend zijn je gedachten nog ‘leeg’ en is het makkelijker om je te concentreren.
Bovendien kunnen onverwachte dingen er dan niet voor zorgen dat je je meditatiesessie moet overslaan, of dat je er ‘s avonds geen zin meer in hebt.
Print je meditatieplan uit, of hou het bij op je computer. Zet de weeknummers erbij en zorg dat je je schema voor een maand vooruit bij de hand hebt.
Zo kun je er te allen tijde gemakkelijk bij en kun je het direct invullen na je meditaties.
Hier nogmaals de stappen:
1. Download het meditatieplan. Als dit niet lukt, kun je het ook gewoon zelf bijhouden, of het in je dagboek zetten. Doe wat voor jou werkt.
2. Plan elke week / maand je meditaties in. Kies uit de meditaties van de cursus. Doe de meditaties waar jij behoefte aan hebt.
3. Schrijf na je meditatie de lengte van je sessie erbij en het tijdstip waarop je begonnen bent. Schrijf er ook eventuele opmerkingen bij. Bijvoorbeeld, was je druk? Kwamen er emoties op? Welke gedachten kwamen er terug? Welke sensaties merkte je op? Etc.
4. Maak een afspraak met jezelf om je aan je eigen plan te houden.
5. Als je wilt, mag je één dag per week inplannen om je niet bezig te houden met Mindfulness.